Sprawozdanie z Akcja Wielkanocna Paczka – zbiórka darów dla Polaków na Białorusi

W dniach 16.03-18.03. 2018r. odbyliśmy wizytę na Białorusi. Akcja Wielkanocna Paczka – zbiórka darów dla Polaków na Białorusi zorganizowana przez Fundację ,,Kresy w Potrzebie – Polacy Polakom’’ oraz Mazowieckie Kuratorium Oświaty jako współorganizatora była pierwszą tego typu akcją, w której Dyrektorzy, kadra oraz wychowankowie Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii wzięli udział. Pierwszego dnia wspólnej przygody zostaliśmy bardzo serdecznie przyjęci przez Parafię Najświętszego Odkupiciela w Grodnie. Stamtąd zostaliśmy zawiezieni szkolnym busem na tereny grodzieńskich wsi. Niezmiernie miło przyjęci przez tamtejszych duchownych, podzieleni na grupy wyruszyliśmy w celu spotkania z Polakami mieszkającymi na terenie grodzieńskich wiosek i obdarowania ich przygotowaną paczką,  dobrym słowem, uśmiechem czy tez wspólnie spędzoną chwilą. Jedni z nas udali się do Domu Dziecka, w którym, odwiedzili jedenaścioro dzieci tam stacjonujących i mieszkających. Wychowankowie MOS rozdali swoim przyjaciołom z Białorusi wielkanocne paczki, okazując w ten sposób cząstkę siebie i polskiej życzliwości.  Wychowawcy tamtejszego Domu Dziecka oprowadzili nas po całym budynku i opowiedzieli o ciekawostkach tamtejszej pracy z dziećmi. Obdarowani zostali przez nas ręcznie wykonanymi laurkami przez młodzież oraz nauczycieli ze Szkoły Podstawowej oraz Gimnazjum w Wołominie. Przewodnikami każdej z grup byli pracownicy grodzieńskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Panie bardzo dużo opowiadały o życiu Rodaków na Białorusi. Tym samym wprowadzały nas w życie każdego mieszkańca. Jako osoby odwiedzające ich prawie codziennie wiedziały o nich bardzo dużo. Rozwożeni byliśmy przez Panie przewodniczki po domach Polaków mieszkających na terenie grodzieńskiej wsi. Zetknięcie z każdym z osobna i możliwością rozmowy z nimi, niekiedy poznania historii ich życia było niesamowitym przeżyciem. Na każdy gest, uśmiech reagowali również wzruszeniem. Zderzenie z tą rzeczywistością zostawiło w naszych sercach wiele przemyśleń i refleksji.

Dzięki uprzejmości przewodników nasi wychowankowie i kadra zwiedzili kilka ważnych miejsc zapisanych na mapie historii Grodna m.in. miejsce, w którym została dokonana zbrodnia  w dn. 22.09.1939r. generała brygady Józefa Olszyny – Wilczyńskiego, kapitana Mieczysława Strzemińskiego oraz innych oficerów oraz podoficerów, zwiedzili również poniemieckie bunkry oraz Kanał Augustowski.

Nasi MOS-owscy wolontariusze Akcji Wielkanocna Paczka goszczeni byli przez Polaków mieszkających na Białorusi, którzy wykazali się niesamowitą gościnnością, dobrocią i wielkim sercem. Tam poczęstowani ciepłymi posiłkami, herbatą, wygodnym łóżkiem, mogli swobodnie wypocząć po całym dniu spotkań z rodakami. W niedzielę 18.03 wszyscy wzięli udział we Mszy Świętej w tamtejszym Kościele. Po zakończonej liturgii zapoznani zostali z historią kościoła i innymi informacjami z życia parafii. Popołudnie zakończyło się dla Wszystkich ciepłym obiadem, pożegnaniem z tamtejszą ludnością i wspólnymi zdjęciami. Udział w akcji był dla Wszystkich niezwykłym przeżyciem, które na długo zostanie zachowane w pamięci.